torsdag 31. januar 2013

Medieunderholdningens konsekvenser

Verden i dag er "avhengig" av medieunderholdningen. 

Medieunderholdningen er å finne i mange flere varianter nå enn før og utgjør derfor en mye større fare for skade enn noen gang før. Vi har TV, radio, spill, blader og alle de andre sosiale mediene.

De sosiale mediene er hovedarenaen for mobbing og er en stor skadefaktor. Hver eneste dag blir hundrevis umerkbart mobbet, dette kan foregå via mobil, facebook og mange av de populære app'ene for smarttelefoner. Stygge meldinger, samtaler, statuser og ikke minst bilder.

 Apple sin nye app, Instagram, er et velkjent og aktuelt eksempel når det gjelder uvillig bilde og sitat spredning. Det har også vært en del i media den siste stunden. Et eksempel er hendelsen i Sverige, hvor det ble store opptøyer grunnet spredning av bilder og sex-rykter. Denne saken preget flere hundre svenske ungdommer og var en stor sak på medienes dagsorden en stund. 

Reklame er en stor stygge ulven innen media. De tjener på uoppnåelige idealer, skjønnhet og seksualisering. Modellene er syltynne, muskuløse og alt annet enn naturlige. De er manipulerte. Mange påvirkes av reklamene i en skadelig faktor, de vil bli tynnere, penere, muskuløse eller få større pupper. Skaden setter seg først psykisk og etterhvert også fysisk.

Mediene bytter på å være sekundær- og primærmedier. Enten de er mediet det er full konsentrasjon om eller om de er mediet i bakgrunnen er de alltid der. De er en fristelse, en uimotståelig fristelse. Skole og utdanning har lett for å bli satt i andre rekke når mediene er i nærheten, dette medfører konsekvenser. Prøvene går dårligere, lekser og innleveringer blir glemt, karakterene går nedover, anmerkningene blir fler og det blir lett å dette helt av. 

Mediene er med på å skape og bestemme ritualer, som til slutt blir viktigere enn selve innholdet. De dokumenterer at vi følger med. Mediene er også med på å forme oss i oppdragelse, utdanning og kulturarv. At mediene har så mye makt og innvirkning på oss er skummelt og kan medføre store konsekvenser for samfunnet i lengden. 

Noen bruker også medier som virkelighetsflukt, de søker tilflukt i en "annen verden" enn den de lever i. Enten det er et spill, sosialt medium eller en serie kan man bli påvirket til å tro og gjøre ting som å drepe uskyldige mennesker, stenge seg ute fra det sosiale samfunn og tro alle vil deg vondt eller vie hele livet til mediet. Et virtuelt samfunn kan være nytt og spennende i starten, men etter en stund har det slukt deg hel og du ser ikke annet. 

I denne skoleoppgaven ble jeg tildelt meningen om at for mye medieunderholdning er skadelig. 



http://digstil.blogspot.no/2010/08/fra-faks-til-facebook-sosiale-media-er.html

2 kommentarer:

  1. Ja, de sosiale mediene kan i noen tilfeller være en skadefaktor, men jeg mener det er bedre å ha den risken i en verden hvor man kan knytte bånd med folk rundt om i verden. Sosiale medier gjør at man enkelt kan snakke med venner som bor langt unna, og i tillegg finne nye venner rundt om i verden. Det er lettere å finne folk med samme interesse som deg over nett enn hva det er når man går en tur ute. Og dette kan også hjelpe mennesker som har en spesiell hobby som ingen rundt h*n har, men når h*n finner noen over nett med samme interesse kan det skape en følelse av at man hører hjemme.

    Reklamen er jo det som gjør at de fleste TV-kanaler kan holdes oppe ved at de betaler penger for å få reklamen sendt, og uten reklame ville det ikke vært TV. Vi blir påvirket, men det betyr ikke at vi må gjøre det som reklamen sier.

    Å bruke medieunderholdning som en virklighetsflukt kan være godt for mange som har en god og stressende hverdag. Det kan også være interessant og at man kan lære noe av underholdningen. (Big Bang Theory, Discovery CHannel)

    SvarSlett
  2. Det at sosiale medier brukes til mobbing, er forsåvidt sant. Men dette skyldes derimot de sosiale mediene, og ikke medieunderholdningen. Reklame er mye av grunnen til at medieunderholdningen kan overleve, i hvert fall på internett. Og det at reklamene viser et urealistisk ideal, vet alle. Medieunderholdningen tar dessuten for seg samfunnskritiske temaer på en god måte, jeg har aldri sett et eksempel der medieunderholdning oppfordrer til noe som er uetisk. Det å flykte fra virkeligheten er faktisk noe mennesket har godt av. Litt fri fra en ellers travel moderne hverdag har vi bare godt av. Jeg ser at for noen blir dette for mye, men da er det et problem den individuelle personen har, og ikke medieunderholdningen sin skyld.

    SvarSlett